Webinar ambulante GRZ
Er is veel meer mogelijk in de ambulante GRZ dan meestal gedacht wordt. Veel organisaties halen niet meer dan 10% ambulante trajecten maar met een andere aanpak kun je dat verhogen naar 60-70% en dan verandert ook het verdienmodel mee. Is dat misschien ook interessant voor jouw behandeldienst?
Misschien klink ik nu als een oude tante maar vroeger ging de revalidant naar huis en dan zag je ze nooit meer. Tenzij ze nog een keer een valpartij maakten. Of voor hun tweede totale heup kwamen. Dat is tegenwoordig totaal anders. Ik was in die tijd erg benieuwd hoe het met ze ging nadat wij ze naar huis hadden gestuurd. Hoe was de overgang naar huis verlopen? Was alles goed geregeld? Waren ze te vroeg naar huis gestuurd? Of had het misschien eerder gekund?
Tijdens mijn kaderopleiding eerste lijn ontwierp ik voor mijn project een nazorgpoli. Ik liet de revalidant een aantal weken na ontslag terugkomen. Dan werden ze gezien door de fysiotherapeut en door mij. Het spreekuur deden we op de afdeling. Dat vonden de meeste revalidanten erg leuk want dan konden ze de verpleging nog een keer spreken. En zien hoe het ging met de mensen met wie ze er samen hadden gelegen. In dat controle bezoek evalueerden we de overgang naar huis, het huidige functioneren en het verschil daarin ten opzichte van het ontslag. Alles volgens een systematiek zodat ik dat voor mijn project kon evalueren.
Toen kwam de omwenteling naar de zorgverzekeringswet en mochten we de revalidant ambulant gaan vervolgen. Samen met de expertisemanager vertaalden wij de transmurale zorgbrug naar de GRZ. Met groot succes. Mijn poli werd gestopt en omgezet naar een transmuraal revalidatieverpleegkundige. In principe werden alle revalidanten na ontslag vervolgd door de revalidatieverpleegkundige. In een model dat veel leek op de transmurale zorgburg. Met een apart MDO want zoveel ambulante trajecten doe je er niet even bij tijdens het normale MDO.
We kwamen er ook achter dat in de ambulante fase andere doelen belangrijk werden. We moesten die doelen ook anders opschrijven in het revalidatieplan. En steeds evalueren of er meerwaarde was voor deze specifieke persoon boven een therapie door een gewone therapeut in de 1e lijn. En de transmuraal verpleegkundige bleek een belangrijke functie te hebben. Ik schrok me een hoedje met welke zaken ze terugkwam. Terwijl ik altijd dacht dat wij het allemaal zo goed regelden bij ontslag.
Ook zagen we regelmatig dat mensen thuis niet meer functioneerden zoals op de afdeling. Ineens konden ze niet meer wat ze bij ons wel konden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Waar komt dat door en kun je dat nog keren als je het snel ziet?
En de klant zelf?
Die bleek het hartstikke steunend te vinden. Want zo’n overgang van GRZ naar huis verloopt niet altijd makkelijk. Het is een prettig idee dat het revalidatieteam je niet zomaar wegstuurt. Ze komen kijken waar je tegenaan loopt en thuis de puntjes op de i te zetten. Vaak was het aanbod van de ambulante begeleiding net dat beetje dat nodig was om twijfelende kinderen over de streep te halen. We proberen het en als het thuis dan echt niet gaat dan kunnen wij als ambulante team ingrijpen.
Ook beginnen met ambulante revalidatie?
Op 21 en 29 november geef ik een webinar over de ambulante GRZ. Omdat ik het een supermooi product vind. En het is zonde dat het op zoveel plaatsen maar niet van de grond komt. Maar het is wel handig om te weten hoe je het regelt, wat de speelruimte is binnen de GRZ en wat je nodig hebt om het tot een succes te maken.
Contact
E-mail: monique@mo-factor.nl
Heems Weer 63
1151 EX Broek in Waterland