Kies jij voor structuur of voor stress?

Confused looking elderly mature man with glasses sitting at table working typing on laptop computer

Veel artsen in het verpleeghuis ervaren een hoge werkdruk. Ze vragen zich af of dat aan hen ligt. Hebben ze misschien meer taken dan past bij hun contracturen? Een logische vraag.

Verenso heeft normen voor formatie. Die normen geven een richting. Maar ze zijn niet absoluut. De werkdruk die je ervaart hangt niet alleen maar samen met je werkpakket. Er spelen zowel persoonlijke factoren als omgevingsfactoren. In een organisatie waar alles strak geregeld is en waar de verpleging veel zelfstandig oplost zul je minder te maken hebben met tussendoor komende vragen. En in een werkpakket waarbij je net zoveel patiënten hebt als een ander maar die patiënten verspreid wonen over verschillende locaties zul je ook een andere situatie ervaren. Er zijn dus veel zaken waar je niet direct invloed op hebt. Maar die wel meespelen.

De ene persoon zal de situatie accepteren en ondanks de hoge werkdruk een hoog niveau van zorg nastreven. Zo iemand zal waarschijnlijk harder gaan werken, overwerken, een stapje harder lopen zeg maar. De volgende persoon zal bepaalde taken schrappen (commissies) en zich concentreren op de patiëntenzorg. Weer een ander zal net zo lang aankaarten dat het werkpakket niet klopt tot dit wordt aangepast. In een andere dienst zal misschien de hele groep zich samen sterk maken voor uitbreiding van de formatie.

Zelf ben ik altijd erg geïnteresseerd in hoe je omgaat met de omstandigheden. Wat kan ik doen, gegeven de huidige werkelijkheid, om ervoor te zorgen dat ik goed werk kan blijven leveren? Hoe kan ik effectief omgaan met mijn tijd? Zijn er dingen die relatief veel tijd kosten en waar ik iets aan kan veranderen?

Hoe meer ik me verdiep in het organiseren van het werk hoe meer ik overtuigd geraakt ben van het nut van structuur.

Als het gaat om teveel werk voor de hoeveelheid beschikbare tijd dan heb ik mezelf aangeleerd om in kaart te brengen hoeveel tijd ik voor bepaalde werkzaamheden heb. Dus stel dat ik naast mijn patiëntenzorg in mijn contract 4 uur tijd heb voor overstijgende werkzaamheden dan zou ik die 4 uur bewaken. Dus wanneer mijn leidinggevende deze week een hele middag organiseert om te brainstormen over een nieuw project, dan zou ik de rest van deze week alle overleggen afzeggen. Zou ik dat niet doen dan zou dat overleg ten koste gaan van mijn patiëntenzorg.

Om de tijd die ik besteed aan overstijgende taken te bewaken heb ik daar vaste blokken voor in mijn agenda. In die tijdsblokken mogen overleggen worden gepland. En in die tijdsblokken schrijf ik de stukken die mij zijn opgedragen. Heb ik deze week 2 vergaderingen? Dan is er deze week geen tijd voor het schrijven aan een zorgpad. Zo geef ik mezelf én de leidinggevende duidelijkheid.

Ik werkte eens ergens waar de leidinggevende vroeg of ik wilde meedenken over het jaarplan van het komende jaar. Ik leverde drie onderwerpen aan waarvan ik dacht dat hij die ook belangrijk vond. Kwam hij vervolgens met in totaal 20 thema’s die hij in het jaarplan wilde opnemen. Dat is natuurlijk totaal onmogelijk. Van zo’n jaarplan weet je van tevoren dat je het niet gaat redden. Daarom geef ik  altijd duidelijk aan wat wel en wat niet mogelijk is.

Ik zal bijvoorbeeld aangeven dat ik 6 weken nodig heb om een zorgpad te beschrijven. Zo lang dat zorgpad niet af is begin ik niet aan de volgende. Mij geeft dat rust en de leidinggevende weet ook waar hij aan toe is.

Op deze manier kun je ook omgaan met je patiëntenzorg. Als je bijvoorbeeld twee PG huisjes hebt met elk 16 bewoners dan kun je aan je manager vragen hoeveel tijd er in je formatie zit voor deze twee huisjes. Stel dat je manager zegt dat je in totaal 4 uur per week per huisje hebt dan geeft dat duidelijkheid. Je kunt dan eerst eens beginnen met bijhouden hoeveel tijd je daadwerkelijk aan die patiëntenpopulatie besteedt.

Als het meer is dan de 4 uur die je ervoor hebt dan kun je gaan kijken waar dat aan ligt. Heb jij wel eens bijgehouden of de hoeveelheid uren die je aan de patiënten besteedt wel klopt met het aantal uren dat je ervoor hebt? Laat je het me weten via een berichtje?

Contact

E-mail: monique@mo-factor.nl

Heems Weer 63
1151 EX Broek in Waterland

De Mo-Factor

KvK: 70407487
BTW nummer: NL002105368B32

Algemene voorwaarden

© 2020 - 2025 De Mo-Factor

Volg mij op